Четверг, 25.04.2024
"СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ" ПРИДНЕСТРОВЬЯ

Меню сайта
Погода
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 26
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Block title
Block content
Главная » 2014 » Июнь » 2 » Ответ Минсоцполитики Украины на обращение ВООИ "Союз Чернобыль Украины"
21:20
Ответ Минсоцполитики Украины на обращение ВООИ "Союз Чернобыль Украины"

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ (Мінсоцполітики)

Всеукраїнська громадська організація інвалідів "Союз Чорнобиль України"

Про розгляд звернення

Департамент соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших категорій Мінсоцполітики опрацював звернення ВГОІ "Союз Чорнобиль України" щодо фінансування бюджетних програм, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та повідомляє.
Частиною другою статті 95 Конституції України визначено, що виключно Законом України про Державний бюджет визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків, а стаття 63 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон) закріплює норму, якою стверджується, що фінансування витрат, пов'язаних з реалізацією цього Закону, здійснюється за рахунок державного бюджету.
Фінансування видатків на соціальний захист, пенсійне та соціальне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, провадиться в межах коштів, передбачених Законом України „Про Державний бюджет України на 2014 рік".
Довідково, в Державному бюджеті України на 2014 рік обсяг видатків, що спрямовується Пенсійному фонду України, становить 87,4 млрд. грн., що на 4,1 млрд. грн. (або на 5 %) більше, ніж у 2013 році.
Щодо відновлення програми лікування важкохворих.
З 1 січня 2014 року Мінсоцполітики визначено головним розпорядником бюджетних коштів за бюджетною програмою „Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". У зв'язку з цим Мінсоцполітики розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", який 08.05.2014 схвалено на засіданні Урядового комітету.
Щодо оплати оперативного лікування чорнобильців.
На даний час, до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України від громадських організацій не надходили пропозиції на відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров'я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах,виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою, для подальшого розгляду на робочій групі.
Щодо оздоровлення постраждалш громадян.
На даний час опрацьовується проект постанови Кабінету Міністрів України про несення змін до Порядку організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Щодо питання забезпечення житлом.
Згідно з внесеними змінами до абзацу другого пункту 7 розділу „Прикінцеві положення" Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2014 рік" від 17.03.2014 № 1128-VII, за результатами вжитих заходів щодо забезпечення позитивних зрушень у розвитку економіки у першому півріччі 2014 року буде розглянуто можливість внесення пропозицій стосовно відновлення обсягів видатків на виконання першочергових соціальних та економічних програм з урахуванням затверджених Кабінетом Міністрів України державних цільових програм.
Мінсоцполітики неодноразово порушувало питання перед Мінфіном щодо необхідності врахування капітальних видатків для забезпечення житлом вказаної категорії громадян при розподілі коштів, передбачених на 2014 рік за бюджетною програмою 3511090 „Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України".
Після передбачення видатків для забезпечення житлом соціально вразливих верств населення, питання забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, буде врегульовано.
Щодо посилення пенсійного забезпечення.
У Міністерстві 2 та 10 квітня 2014 року відбулися зустрічі Міністра соціальної політики України Л. Денісової з представниками всеукраїнських громадських організацій, які опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на яких обговорювалися питання підвищення пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір пенсії яких найнижчий. Роботу щодо опрацювання зазначених питань продовжує робоча група, засідання якої відбулися 14, 16 квітня та 14 травня.
Щодо посилення соціального захисту дітей і вдів ліквідаторів.
Міністерством соціальної політики з метою посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було розроблено законопроекти, які спрямовувались на вирішення проблемних питань, а саме:

  1. проект Закону України „Про внесення змін до Закону України "Про статус і
    соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"
    щодо удосконалення порядку надання пільг та компенсацій" (скасування зв'язку смерті
    померлого годувальника з Чорнобильською катастрофою).
  2. проект Закону України „Про внесення зміни до Закону України „Про статус і
    соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"
    (щодо посилення соціального захисту осіб, які після досягнення 18-ти річного віку
    втратили   статус   потерпілих   (щорічне   медичне   обслуговування   (лікування)   та
    диспансеризація).

За фінансово-економічними розрахунками прийняття проектів актів потребуватиме додаткових витрат за рахунок коштів Державного бюджету України орієнтовно понад 200 млн. грн. на рік.
Законопроекти було розглянуто всіма зацікавленими центральними органами виконавчої влади, однак вони не були підтримані Мінфіном та Мінекономрозвитку виходячи з того, що питання поліпшення соціального захисту громадян, в тому числі і громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, має здійснюватися комплексно, в рамках чинного законодавства з урахуванням соціально-економічного становища країни та фінансових можливостей Державного бюджету України.
Щодо посилення соціального захисту учасників ядерних випробувань.
В Міністерстві опрацьовується питання щодо посилення соціального захисту ветеранів ядерних випробувань та членів їх сімей щодо надання їм пільг та компенсацій на рівні визначених для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та членів їх сімей. Відбулося 2 засідання робочої 21.01.2014 та 06.03.2014.
Щодо надбавок до пенсій військовослужбовців.
З питання збільшення розмірів пенсії за вислугу років особам, які під час служби брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і віднесені до категорії 1 - на 10%,до категорії 2 та 3 - на 5% відповідних сум грошового забезпечення, зазначаємо, що поновлення зазначеної норми передбачено законопроектами № 3775 та №0907 від 12.13.2012.
Щодо роботи центральної комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках
Центральна комісія щомісяця розглядає документи за поданням регіональних комісій у разі незгоди громадян з їх рішенням. Також постійно надає рекомендації регіональним комісіям щодо оформлення довідок про заробітну плату, одержану за виконання робіт у зоні відчуження, зокрема стосовно визначення тарифної ставки, врахування оплати за виконання робіт у нічний час, вихідні та святкові дні, понаднормовий час, премій.
За інформацією Пенсійного фонду України призначено пенсії 858 постраждалим громадянам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за довідками, що видані відповідними комісіями, з них, атестованим особам - 283, цивільним особам -. 575.
Розмір пенсії при цьому збільшився у середньому на 998,84 грн, оскільки пенсію призначено не в мінімальному розмірі, зокрема: для атестованих - на 1524,54 грн, для цивільних - на 769,45 грн.
Питання поліпшення рівня соціального захисту та пенсійного забезпечення постраждалих громадян повинно вирішуватись комплексно у рамках чинного законодавства з урахуванням надання першочергової соціальної підтримки найменш захищеним верствам населення та збереження існуючого рівня соціальних гарантій для всіх найуразливіших категорій громадян, стану соціально-економічного розвитку країни.


З повагою
Директор Департаменту                                                         С. Подорожний

 

ИСТОЧНИК

Просмотров: 788 | Добавил: SmirnoFF59 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск
Календарь
«  Июнь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзья сайта
  • Союз «Чернобыль» России
  • Союз Чернобыль Украины
  • Ветераны Чернобыля Украины
  • Газета "Пост Чорнобиль"
  • ГСП Чернобыльская АЭС
  • Друзья сайта
  • Союз «Чернобыль» России
  • Союз Чернобыль Украины
  • Ветераны Чернобыля Украины
  • Газета "Пост Чорнобиль"
  • ГСП Чернобыльская АЭС
  • Block title
    Block content
    Архив записей
    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтов - uCoz