Пятница, 19.04.2024
"СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ" ПРИДНЕСТРОВЬЯ

Меню сайта
Block title
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 26
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Block title
Block content
Главная » 2015 » Февраль » 14 » Міністру соціальної політики України Розенку П.В.
11:31
Міністру соціальної політики України Розенку П.В.

Вих. № 49
від 13.02.2015р.


Міністру соціальної політики України
Розенку П.В.

Шановний Павло Валерійовичу!

28 грудня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76, яким внесла зміни до низки соціальних законів, у тому числі і Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема до статті 60. Зазначені зміни допускають двояке тлумачення поняття надання пільг і компенсацій за вибором чорнобильців одного з Законів України.
На наш погляд відсутність слова «тільки» в тексті статті 60 дає можливість чорнобильцям користуватися пільгами та компенсаціями з різних Законів, за однієї умови, що пільги не можуть повторюватися. Тобто не можна отримувати дві санаторно-курортні путівки по різним Законам чи пільги стосовно оплати житлово-комунальних послуг на два будинки тощо.
Однак  місцеві управління соціального захисту примушують чорнобильців вибрати, за яким із Законів вони будуть користуватися соціальними гарантіями, посилаючись на роз’яснення, що отримані за підписами керівників департаменту Мінсоцполітики.
Пунктом 16 Прикінцевих положень Закону № 76 Кабінет Міністрів України зобов’язується в місячний термін, тобто до 28 січня 2015 року, забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону. Станом на 12 лютого 2015 року Кабінет Міністрів України не прийняв жодного акту, який би регламентував порядок реалізації згаданого Закону.      
До того ж стаття 62 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», чітко регламентує, що порядок його застосування визначається Кабінетом Міністрів України, рішення якого є обов’язковим для виконання міністерствами та місцевими органами виконавчої влади.
Самовільне ж тлумачення посадовими особами положень Закону неодмінно призведе до масових оскаржень в судах рішень, прийнятих місцевими управліннями соціального захисту.
Враховуючи викладене, просимо скасувати незаконні роз’яснення посадових осіб Міністерства соціальної політики з цього питання, а також ініціювати прийняття відповідного нормативного акту Кабінету Міністрів України у суворій відповідності з положеннями статті 62 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також вимогами статті 22 Конституції України, яка не допускає звуження існуючого обсягу прав громадян на соціальний захист.

Додаток: на 1 арк.

 

З повагою,

Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України»                                           Березін В.О.

 

Вих. № 50
від 13.02.2015р.


Міністру соціальної політики України
Розенку П.В.

Шановний Павло Валерійовичу!

12 лютого 2015 року відбулося засідання Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», на якому члени Центральної Ради висловили обурення у зв’язку з повідомленням посадовця Міністерства про Вашу відмову від зустрічі з активом «Союзу Чорнобиль України» 13 лютого 2015 року.
Розуміючи Вашу зайнятість, просимо врахувати, що люди протягом місяця чекали цієї зустрічі, у надскладних умовах за власний кошт приїхали з віддалених регіонів, влаштувалися на ночівлю тощо. Можна лише уявити, з якими почуттями вони поверталися додому і головне – що вони скажуть тисячам чорнобильців про ставлення Міністра до питань, які для них є питаннями життя або смерті.
Така демонстративна неповага до найбільш масової організації чорнобильців є незрозумілою і з огляду на те, що є Меморандум про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України» від 30 вересня 2011 року, від дії якого не відмовилася жодна з його Сторін.
Враховуючи викладене, просимо повідомити про дату зустрічі з членами Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», а також у подальшому будувати нашу співпрацю на підставі Меморандум про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України».
Додаток: на 3 арк.
З повагою,
Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України»                                           Березін В.О.

 

 

Вих. № 51
від 13.02.2015р.


Міністру соціальної політики України
Розенку П.В.

Шановний Павло Валерійовичу!

         В ніч з 28 на 29 грудня 2014 року за поданням Кабінету Міністрів України,  фактично без обговорення, був прийнятий Закон України № 76-VIIІ, який нищівно обмежив соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також інших вразливих верств населення.
Згаданим нічним голосуванням Уряд і парламент зекономили на чорнобильцях 0,5 млрд. грн. Не задовольнившись цим, вони ввели ще й 15% податок на пенсії інвалідам – чорнобильцям. Це не тільки протиправно, але й аморально, оскільки позбавляє хворих людей найнеобхіднішого.
Згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам першої категорії пенсії нараховуються із заробітку в зоні відчуження в 1986-1990 р.р. у розмірі відшкодування фактичних збитків. Тобто йдеться про оподаткування боргу, який віддає держава за завдану людині шкоду.
До того ж пунктом 18  статті 20 цього Закону особам, віднесеним до першої категорії, надаються гарантовані державою пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства. Згідно ж зі статтею 165.1.3 Податкового кодексу України не обкладається податком суми відшкодування платнику податку розміру шкоди, заподіяної йому внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Стало також відомо, що Прем׳єр-міністр України дав доручення Міністерству соціальної політики  України терміново розробити другий етап оптимізації пільг – так звану монетизацію і адресність, в результаті якого виплати і компенсації скасовуються, якщо сума доходів на одного члена сім’ї перевищує 1770 грн. Для чорнобильців це неприпустимо!
Виходячи з викладеного, а також керуючись пунктом 11 Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду від 21 травня 1963 року, до якої Україна приєдналася 12 липня 1996 року (Закон України «Про приєднання України до Віденської конференції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду № 334/96-ВР від 12 липня 1996 року»), переконливо просимо Вас, ініціювати внесення від Кабінету Міністрів України до Верховної Ради України законопроекту про скасування ганебного податку на пенсії інвалідів-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, а також не допустити другого етапу скасування соціального захисту чорнобильців шляхом так званих «монетизації і оптимізації».

 

З повагою,

Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України»                                           Березін В.О.

 

ИСТОЧНИК

Просмотров: 712 | Добавил: SmirnoFF59 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск
Календарь
«  Февраль 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Друзья сайта
  • Союз «Чернобыль» России
  • Союз Чернобыль Украины
  • Ветераны Чернобыля Украины
  • Газета "Пост Чорнобиль"
  • ГСП Чернобыльская АЭС
  • Друзья сайта
  • Союз «Чернобыль» России
  • Союз Чернобыль Украины
  • Ветераны Чернобыля Украины
  • Газета "Пост Чорнобиль"
  • ГСП Чернобыльская АЭС
  • Block title
    Block content
    Архив записей
    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтов - uCoz